In 2016 heeft de groep drie kernwaarden bepaald die wij belangrijk vinden binnen het scouting spel. Deze drie kernwaarden zijn Ontwikkeling, Samenwerking en Avontuur. De kernwaarden vind je terug in diverse uitingen zoals onze t-shirts, borden/ banners, visitekaartjes en de flyers.

Ontwikkeling

We dagen onze scouts uit om zich goed te ontwikkelen als individu en als groepslid. Onze activiteiten worden uitdagend aangeboden zodat voor elke speltak/ leeftijd, van jong tot oud, altijd veel te leren valt. 

De ontwikkeling van onze scouts wordt ondersteund door de door Scouting Nederland opgestelde progressie matrix waarin, binnen bepaalde activiteiten gebieden, per speltak duidelijk uitgelegd wordt wat de competenties zijn die zij kunnen leren en zouden moeten hebben bij het overvliegen naar de volgende speltak.

Samenwerking

Scouting doe je samen. Al vanaf de jongste leeftijdsgroep leren onze jeugdleden samen te werken, samen te spelen en voor elkaars ideeën open te staan. Iets waar je vanaf die leeftijd en de rest van je carrière veel aan hebt.

Bevers

Bevers doen veel dingen nog alleen en hebben veelal nog niet het oog op ‘een ander’. Tijdens de opkomsten werken de bevers samen en leren zij het belang van het samen dingen doen. 

Welpen/ Shanti welpen

Bij de welpen wordt er al meer samengewerkt. De kinderen zijn ingedeeld in nesten (teams) met een gids (nest oudste) en een helper (assistent gids). De gids en de helper hebben als taak de jongere welpen mee te nemen met activiteiten.

Scouts

Scouts werken, net als de welpen, in teams. Bij de scouts noemen we dat patrouilles. Een patrouille heeft een Patrouille Leider (PL) en een assistent (APL). Scouts leren nog meer met hun team samen dingen te doen en op te lossen. De leiding houdt natuurlijk een oogje in het zeil, maar de bedoeling is dat de patrouilles zoveel samenwerken om een opkomst tot een echt succes te maken!

Explorers

De Explorers hebben geen teams meer, maar handelen als één groot team. Een serieuzere aanpak om samen te werken. Explorers hebben een eigen bestuur (voorzitter, penningmeester, secretaris en materiaal beheerder) en zijn zelfstandig bezig hun opkomsten te maken. Explorers hebben ook geen leiding meer, maar begeleiders. De begeleiding zorgt er voor dat de opkomsten in goede banen verlopen

Stam

En dan sta je er alleen voor… Nou ja niet helemaal natuurlijk. De Stam maakt en draait zijn eigen programma, gemaakt door de eigen leden. De Stam heeft ook een eigen bestuur en voor advies kunnen zij zich beroepen op een eigen adviseur die zorgt dat als ze hulp nodig hebben ze dat krijgen.

Plus Scouts/ leiding/ kader

En ben je dan te oud voor de Stam en wil je toch nog leuke dingen blijven doen? Dan kan je altijd terecht bij de Plus Scouts. Het drijvende hart van de vereniging. Plus Scouts zijn vaak leiding (net als Explorers en Stam) en zijn ook ondersteunend aan de vereniging en zetten zich waar nodig in voor de vereniging.

Avontuur

Alle jeugdleden, leiding, kader en bestuursleden beleven binnen scouting een groot avontuur. 

De Bevers spelen samen met de bewoners van het dorp Hotsjitonia. Elke inwoner heeft binnen de activiteiten gebieden van Scouting Nederland een eigen expertise en eigenaardigheden. Samen met de bewoners beleven ze de leukste, spannendste en leerzaamste avonturen.

Welpen spelen samen in de jungle van het verhaal Junglebook van R. Kipling. De leiding heeft jungle namen met eigen karakters, de wolvenmoeder Raksha die waakt over haar nest, de goed aardige beer Baloe die de kinderen alles leert over de jungle en de meest gevreesde panter Bagheera, vriend van de welpen. 

Scouts maken en beleven hun eigen avonturen, samen met de leiding bouwen zij eigen vlotten, pionier bouwwerken, leren zij hakken en leren ze hoe ze van wat houtkrullen een vuur moeten bouwen. 

Explorers en stam maken echt helemaal hun eigen avontuur. Ze zijn samen verantwoordelijk voor het maken van uitdagende opkomsten waarbij ze hun eigen verhalen en avonturen mee kunnen beleven.